Hosgeldiniz:)

ACEMIYIM AMA AZIMLIYIM DIYORSANIZ; BUYRUN MUTFAGIMA!!!

Tuesday, 7 February 2012

KIRMIZI BİBER DOLMASI

Herkese selam:)
İşte günlerdir canımın çektiği güzel bir tarif  sizlere.. Bugün evde olduğum için yapma fırsatını yakaladım sonunda:) Pişerken eve yayılan kokusu bana annemin mis kokulu mutfağını hatırlatıyor..

Malzemeler:
9-10 dolmalık kırmızı biber (siz yeşil sarı ne renk isterseniz kullanabilirsiniz)
Her biber başına 2 ya da 3 kaşık pirinç (biberlerin büyüklüğüne bağlı)
1 büyük baş soğan
2 diş sarımsak
100 - 150 gr kadar kıyma
2-3 küp küp kesilmiş domates ya da yarım kutu konserve domates
Nane, maydonoz, dere otu, kimyon, karabiber, tuz
Biraz zeytinyağı
2-3 patates ve ayrıca biraz tuz, karabiber, kekik ve zeytinyağı

Yapılışı:
İlk olarak iç malzemeyi hazırlıyoruz. Bunun için yıkanan pirinçler derince bir kaba alınır. İçine rendelenmiş ya da minicik doğranmış soğan ve rendelenmiş sarımsak  katılır. Sonrasın da ise kıyma, domates, ince ince kıyılmıs nane, maydonoz, dereotu eklenir. Son olarakta tuz, kimyon, karabiber eklenerek tatlandılır ve birazcık zeytinyağı eklenir. Tüm malzemeler güzelce karıştırılır ve bir kenara koyulur.
İkinci aşamada ise biberler güzelce yıkanır üst kısımları kesilerek kapak gibi açılır ve temizlenir. İçlerine biraz tuz serpilir ve tencereye dizilir.
Daha sonra tüm biberler üst kısımda bir parmak boşluk kalacak şekilde iç malzeme ile doldurulur ve kapakları kapatılır.


Patatesler soyulur ve çok ufak olmayacak şekilde doğranır.Ayrı bir kapta tuz, karabiber, kekik ve zeytinyağı ile karıştırılır ve tencereye dizilen biberlerin arasındaki boşluklara atılır. (Buradaki amaç biberleri sabitlemek ve biraz da lezzet katmaktır.)
Arta kalan domatesler güzelce biberlerin üzerine ve boşluklara gelecek şekilde tencereye eklenir ve biraz da zeytinyağı gezdirilir. Çok az tuz ve kekik ile süslendikten sonra da bir kenardan yavaşça 1 su bardağı kadar sıcak su katılır.

Tencerenin kapağı altına yağlı kağıt koyularak kapatılır ve kısık ateşte arada suyunu kontrol etmek suretiyle pirinçler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır.

DİPNOT: Burada yani Avustralya'da biberler çok kalın ve etli olduğu için ben pirinçler yumuşadıktan sonra dolmaları sosuyla beraber bir tepsiye aktarıp önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk biberler pişene kadar fırınlıyorum.
Fırınlanmak üzere tepsiye dizilen dolmalar
 İşte size ev yapımı harika lezzetli dolma tarifi:)))) Afiyet olsun!!!

Gülen






















1 comment: